Jan euuh Yoast mag het weten …

DEGRADATIE NAAR WEER DEGRADATIE ????

Natuurlijk wil DIOS 1 in het seizoen 2023-2024 niet weer degraderen. Wat heeft DIOS de afgelopen tijd gedaan? Juist naar versterkingen gezocht. De meest gebruikte methode en dus gelooft vrijwel iedereen daarin. Is het de methode van de modernere inzichten? Ik denk het niet. Een aansprekende ploeg, die het altijd gezocht heeft in hele dure versterkingen is Paris Saint Germain (PSG) Succes heeft het de ploeg niet of nauwelijks gebracht en nu lees je dat ze een trip willen gaan maken, maar dat ster speler Mbappé niet meegaat. Naar men zegt wordt er aan hem getrokken door een andere club en worden bedragen rond 1 miljard euro genoemd. Duidelijk is, dat door aankopen de eenheid in de ploeg niet vergroot wordt.

Daartegenover staat de geweldige eenheid, die Jumbo-Visma de wielerploeg in de Tour de France uitstraalt. Sterrijder Wout van Aert stelt zich helemaal in dienst van de ploeg. Zijn eigen eisen schuift hij schijnbaar moeiteloos opzij voor het belang van de ploeg. Hoe kan dat? Volgens Merijn Zeeman de grote kracht achter de ploeg Jumbo-Visma is dit gebaseerd op de filosofie uit het boek LEGACY van The All Blacks. Dit boek hebben alle medewerkers, renners en wat er nog meer in de organisatie zit, moeten lezen en de grote kernwaarde van het boek is: Clean the sheds =Laat de kleedkamers schoon achter.

The All Blacks is het Nieuw-Zeelandse rugby team, dat zich na een mindere periode weer teruggebracht heeft naar de top van de wereld. Wat bedoelen zij nou met laat de kleedkamers schoon achter? Dat de jonkies in een team niet altijd de tassen en ballen dragen en de kleedkamer moeten schoonmaken. Nee, de oudere spelers geven normen en waarden door aan de jongere generatie: Zo gaan we met elkaar om. “Als je je shirt uittrekt, gooi je het niet binnenste buiten in de was. Als je allemaal je shirt niet netjes aan degene geeft, die de shirtjes wast, geef je aan, dat je het niet belangriik vindt, wat hij doet. Terwijl het voor iedereen een kleine moeite is om je shirt op een normale manier in de was te doen. De kernwaarden in een team moeten de basis zijn om als hecht team te functioneren. Niet de tactiek of de techniek maar eerst de eenheid binnen het team. Als iedereen daarin gelooft komen de successen ook; zie Jumbo-Visma.

De filosofie van The All Blacks uit het boek Legacy klopt ook in het verhaal van de degradatie van DIOS 1 van het afgelopen seizoen. Natuurlijk ben ik er niet altijd en overal bij geweest, maar ik was wel iedere maandagochtend in de kantine als er iemand bezig was met de was van de DIOS selectie. Iedere week weer hoorde ik de klacht, dat de meeste kleding binnenste buiten zat en dat heel veel kleding eerst goed gedaan moest worden, voordat het de wasmachine in kon. De spelers van de DIOS selectie geven daarmee volgens de Legacy filosofie aan,, dat zij zichzelf veel beter achten, dan degene die hun spullen wast. Het begin van geen eenheid. Succes is geen samenraapsel van individuele mensen, maar een blok, dat een zo groot mogelijke eenheid vormt en dus alle normen en waarden hetzelfde ziet en toepast. Dan wordt je een Jumbo Visma, waarin de ster rijder Wout van Aert zichzelf wegcijfert en dat als een automatisme opbrengt en daardoor nooit de eenheid binnen de ploeg in de weg staat.

CONCLUSIE. Dit seizoen geen degradatie? Dan eerst werken aan de Legacy filosofie. Als die staat als een bus, dan is het maximale rendement verzekerd. Er zullen ook het komende seizoen echt wel momenten van tegenslag komen, maar dan zal het werken vanuit de juiste gedachte de oplossing het dichtst bij brengen. Wanneer de eenheid binnen de selectie teams verzekerd is, moet er natuurlijk wel voor gezorgd worden dat de Filosofie doorgegeven wordt, zoals bij Jumbo Visma één van de oudere leden; Steven Kruiswijk, Robert Geesink, Wout van Aert; aan een nieuwe rijder het Jumbo-Visma shirt overhandigen en tegelijk vertellen waarvoor ze staan en wat ze belangrijk vinden.
De Legacy filosofie toepassen geldt natuurlijk ook binnen de hele vereniging, dus taken horen er bij en bijna altijd telt: DIE DOE JE!!!!!!
Zo wordt het een mooi seizoen!

Jan Schrama.

delen